Skip to content

Westlands Monopoly ~ Waterleidingbedrijf Mystery Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is per 27 oktober overgenomen door Jeroen en Melissa en dus kan deze cache behouden blijven! En hopelijk ook de serie van het westlands monopoly!

De serie

Het Westlands Monopoly is gelegd door de teams Buntje & Kleine Zus. De serie bestaat in totaal uit 40 cache die allemaal een vakje van het monopolybord voorstellen. In 39 cache's is een letter aangebracht voor de bonus, vergeet deze niet te noteren.

Een overzicht van de cache's kunt u hier vinden.
Dit is de negenentwintigste cache.

Waterleidingbedrijf

Op bovenstaande coördinaten ligt niet de cache, maar daar vind je een waterbasin, wat de tuinders gebruiken om hun planten water te geven.
Het waterleidingbedrijf gebruikt vaak watertorens om voldoende druk in de waterleiding te hebben. Een watertoren is een torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir. Men gebruikt het principe van de communicerende vaten om de druk in het waterleidingnet constant te houden. Die druk loopt op met het waterpijl. Bij iedere tien meter stijgt de druk met ongeveer 1 bar. Bij waterbedrijven is het nog steeds gebruikelijk de druk uit te drukken in 'meter waterkolom'. De afleverdruk (en dus de hoogte van de watertoren) is ongeveer 30 meter waterkolom (3 bar). Bij een te hoge druk, meer dan 4 bar, zouden de leidingen en kranen schade kunnen oplopen, bij minder dan 2 bar komt er te weinig water uit de kraan. Tegenwoordig is het niet direct meer nodig op watertorens te gebruiken, al worden verschillende torens nog steeds gebruikt om pieken in het waterverbruik op te sporen. Van de ca 175 watertorens die er in Nederland staan, wordt nog ca 1/3 gebruikt.
Om de cache te vinden, bezoeken we (virtueel) een aantal watertorens. Met de gevonden antwoorden kan de berekening gemaakt worden.

Watertoren 1: Den Helder
N 52°57.466 E 004°45.544

De nieuwe watertoren van de Den Helder is ontworpen door architect Jan Schotel en werd gebouwd in 1908. De watertoren heeft een hoogte van 40,15 meter en heeft een waterreservoir van 400 m³. De toren staat aan de T-splitsing van de Vijfsprong en Polderweg. In 1959-1961 heeft J.H.J. Kording de watertoren grondig verbouwd. Het doel was om het waterreservoir van 400 m³ naar 500 m³ te vergroten. Eind jaren '80 werd de watertoren buiten gebruik genomen, en verkocht aan de gemeente van Den Helder.
Deze watertoren uit 1908 vervangt de oudste drikwatertoren van Nederland. Dit was een open gietijzeren bak die gebruikt werd om water aan boord van schepen te krijgen. De oude watertoren is in 1908 gesloopt, nadat de nieuwe klaar was.

Vraag 1: In welk jaar is de eerste drinkwatertoren in Nederland gebouwd?
Noteer het antwoord als A

Watertoren 2: De Esch
N 51°54.741 e 004°31.196


Eén van grootste watertorens van Nederland met een inhoud van 1.000.000 liter, en tevens de oudste bewaard gebleven (drink)watertoren van Nederland. Het complex is ontworpen door de stadsarchitect C.B. van der Tak. De 48 meter hoge watertoren met bovenin een waterreservoir van een miljoen liter water, domineert het complex. Zij bestaat verder uit een ketelhuis, een pomp gebouw, een directeurs woning, twee grote bezinkbassins waar het rivierwater werd gezuiverd en vier waterbassins van elk 1000 m3. Het complex is in 1874 in gebruik genomen, en in 1977 is de watertoren buiten gebruik gesteld. De bakstenen watertoren is een fantastische mengvorm van neo-Romaanse, neo-Renaissance en Moorse bouwstijlen.

Vraag 2: Hoeveel woningen zitten er tegenwoordig in de toren?
Noteer het antwoord als B

Watertoren 3: De koperen hoogte
N 52°57.446 E 004°45.544

De watertoren is gebouwd in 1932 en had een waterreservoir van 400 m³. De watertoren is ontworpen door architect Hendrik Sangster en is gelegen aan de Lichtmisweg. Nadat de watertoren buiten gebruik is gesteld, is hij omgebouwd naar een draaiend restaurant. Het restaurant is gereed gekomen in 2001 na een acht jaar durende verbouwing. De Koperen Hoogte is gelegen aan de A28 tussen Meppel en Zwolle


Vraag 3: Bij dit restaurant hoort een golfbaan, een 18 par ? baan.
Noteer het getal wat op de plaats van het vraagteken moet staan als C

Watertoren 4: Amsterdam, Watertorenplein
N 52°23.071 e 004°52.095


Deze nog steeds in gebruik zijnde watertoren bezit slechts 1 groot reservoir met een inhoud van 2.335.000 liter. Het is de eerste stalen watertoren van Nederland. Aan de Haarlemmerweg ligt een pompgebouw, dat water vanuit de vier reservoirs van elk 10.000.000 liter het leidingnet en de watertoren inpompte. Het achthoekig windketelgebouw, wat vroeger voor ontluchting van het waterleidingnet zorgde, is tegenwoordig als eenkamer hotel in gebruik.

Vraag 4: De pompen die het water verpompten werkten vroeger op stoomkracht, hoeveel pompen waren er vroeger?
Het antwoord is D

Watertoren 5: De reus van schimmert
N 50°53.882 E 005°49.448

De Reus van Schimmert is al van grote afstand te zien. De markante 38 meter hoge watertoren ligt in het gehucht Klein Haasdal. De Watertoren dateert uit 1927 en werd ontworpen door architect Jos Wielders die zich liet inspireren door de architectuur van de Amsterdamse School. De watertoren is 38 meter hoog, maar het hoogste punt ligt op 178 m boven NAP. Het betonnen vlakbodem reservoir heeft een inhoud van 1.150.000 liter. Boven in de toren bevond zich tot de Tweede Wereldoorlog een restaurant. De toren is in de jaren 70 en 90 van de 20e eeuw en recentelijk eind 2008 opgeknapt. In de loop van 2010 vervalt de drinkwaterfunctie van de toren.

Vraag 5: hoe heette het restaurant boven in de toren?
Tel het aantal letters, en noteer het antwoord als E.

Watertoren 6: Monster
N 52°02.731 e 004°12.139

De watertoren in Monster is ontworpen door architect N. Biezeveld en gebouwd in 1886. De watertoren heeft een hoogte van 37,80 meter en heeft een waterreservoir van 600.000 liter, en werd gebouwd ten behoeve van de drinkwatervoorziening van Delft. Door de afstand naar Delft bleek de waterdruk te laag te zijn, en werd besloten een watertoren bij Delft te bouwen. De toren is tot 2002 in gebruik geweest.

Vraag 6: Bij deze watertoren ligt ook een cache (traditional), welk getal komt er in de cachenaam voor?
Het antwoord is F.

De cache


De cache ligt bij een oude monumentale watertoren, die veel tuinders vroeger gebruikten om hun tuinen te besproeien. Om de cache te vinden moet je de volgende berekening maken:
N 52°01.A/(B-C) E 004°15.D+(E-F)-4

Je kunt de antwoorden van de puzzel controleren op Geochecker.com.

.


Rolstoelgebruikers

Om de gehele serie voor rolstoelgebruikers toegankelijk te maken, mogen mensen die in een rolstoel zitten hem loggen als het berekende coördinaat gemaild is. Bij de log een foto op locatie, eventueel met GPS, plaatsen.

Het Podium

Carasadie

mar-ine

fscheerhoorn

Additional Hints (Decrypt)

ovw iennt R nyyrra qr annz troehvxra, mbaqre erfgnhenag ovw iennt S qr annz, avrg TP ahzzre urg (bbvg jvggr) gbhjgwr vf gre vaqvpngvr, avrg bz mjnne nna gr gerxxra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)