Skip to content

Westlands Monopoly ~ Dorpskade, Wateringen Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is per 27 oktober 2011 overgenomen door Jeroen en Melissa zodat deze cache kan blijven bestaan. En hopelijk ook de serie!

De serie

Het Westlands Monopoly is gelegd door de teams Buntje & Kleine Zus. De serie bestaat in totaal uit 40 cache die allemaal een vakje van het monopolybord voorstellen. In 39 cache's is een letter aangebracht voor de bonus, vergeet deze niet te noteren.

Een overzicht van de cache's kunt u hier vinden.

Dit is de tweede van de serie.

Historie van Wateringen.

De geschiedenis van Wateringen gaat terug naar de Romeinse tijd. In die tijd woonden de stam der Canninefaten in de omgeving van Wateringen.De Canninefaten mochten hier wonen als zij de Romeinen hielpen bij het verdedigen van de Noordgrens van het Romeinse rijk.

In de Middeleeuwen werd er een slot gebouwd op de plaats waar nu het Hofpark is. De eigenaren van het slot waren de Heren van Wateringen, genoemd naar de vaart die destijds door Wateringen heen stroomde. Na het uitsterven van hun geslacht namen de Heren van Naaldwijk hun plaats over en stichtten zij er in 1485 een slot onder de naam Onze Lieve Vrouwe in Betlehem klooster. Het slot had echter geen lang leven, want het werd in 1573 tijdens de gevechten tussen de Watergeuzen en de Spanjaarden verwoest. Tijdens de republiek woonden er in Wateringen en omgeving belangrijke regentenfamilies, die zich al bezighielden met wat later de tuinbouw zou worden. In de tuinen van hun buitenplaatsen in de omgeving van Wateringen hadden ze boomgaarden geplaatst, waar zij fruit aan lieten groeien. Dit waren de eerste tekenen van een tuinbouwgebied, wat later het Westland zou gaan heten. Tot ongeveer de laatste kwart van de 19e eeuw gebeurde dit nog op kleine schaal totdat de Wateringer Harry Hoek (later kreeg hij zelfs een straat naar hem vernoemd, de Harry Hoekstraat die nog steeds bestaat !!) de eerste groente-en fruitveilingen organiseerde.

In 1889 werd de eerste veiling in Wateringen gehouden in het café van Jan Vlak. Na de caféveilingen werden tot aan de veilingfusie in 1973 gehouden aan de dorpskade. Na de veilingfusie van 1973 bleek er in Wateringen geen behoefte meer te zijn aan een veiling en zo werd er in 1973 de laatste veiling in wateringen gesloten. Het aantal warenhuizen en tuindersbedrijven (lees:Kassen) bleef inmiddels doorgroeien. Ook het aantal inwoners bleef flink stijgen. Zo had Wateringen in 1900 zo'n 1974 inwoners en woonden er begin jaren '90 zo'n 15772 mensen in Wateringen. Waar vroeger vrijwel altijd het groente en fruit van de warenhuizen over water naar de veilingen gingen, zo gebeurt dat nu bijna altijd met vrachtwagens over de weg. Gevolg is dat veel Water in het Westland en in Wateringen plaats gemaakt heeft voor asfalt.

Ook heeft het toenemende aantal inwoners er voor gezorgd dat er veel nieuwe huizen gebouwd zijn en nog worden. Zo verdween het voor velen vertrouwde Wateringse beeld van water en boten in asfalt, huizen en vrachtwagens. En sinds een paar jaar is een deel van Wateringen ingepikt door de gemeente Den Haag en zijn er als gevolg daarvan veel tuinders bedrijven verdwenen en is tevens een deel van het polderland verdwenen.

De Dorpskade

De dorpskade loopt vanaf de Heulweg naar de Zwet. Er zijn verschillende interessante locaties aan of vlak bij de dorpskade. Hieronder hebben we er enkele opgenoemd.

Molen de windlust

Windlust is een stellingmolen in Wateringen, gemeente Westland. De korenmolen aan de Heulweg werd in 1869 opgericht, ter vervanging van een eerdere wipkorenmolen op dezelfde plaats, waar al sinds 1326 een molen staat. Het verhaal gaat dat de buurman van de molenaar, een notaris, een hoog huis pal naast de molen bouwde. De molenaar bouwde daarop een nieuwe molen "en wel zo hoog, dat hij vanaf de stelling in de schoorsteen van de notaris kon plassen".

Gemeentehuis Wateringen

Aan de dorpskade staat "het nieuwe" gemeentehuis. Dit gemeentehuis is in 1993 in gebruik genomen ter vervanging van het oude raadhuis. Inmiddels is de gemeente Wateringen opgegaan in gemeente Westland en staat het gemeentehuis in Naaldwijk. In hetzelfde gebouw, maar aan de andere kant, is de blbliotheek. Voor het gemeentehuis is een oorlogsmonument geplaatst.

De Zwet

De Zweth is een belangrijke waterloop voor de afvoer van overtollig regenwater uit de omliggende gemeenten richting de Nieuwe Waterweg (naar het gemaal Westland).

Deel uitmakend van de boezem van Delfland is het ook een gewilde waterweg tussen Westland en Midden-Delfland. Op zomerse dagen kan het er erg druk zijn met jachten, oude Westlanders, oude veilingschuiten en kanovaarders. Tijdens koude winters kon zo door heel Delfland worden geschaatst. Het fietspad langs de Zweth wordt veel gebruikt door fietsers en ruiters. Café de Bonte Haas en Paviljoen De Zweth zijn goed bezochte horeca locaties langs de Zweth. Bij het paviljoen kunnen bovendien kano's en roeiboten worden gehuurd.

Zwembad de Waterman

Langs de Dorpskade ligt zwembad de Waterman. Het klinkt misschien vreemd, maar zwembad De Waterman komt voort uit een ijsclub. Het was immers voorzitter J. Verbakel van de schaatsvereniging ‘De Wateringse IJsclub’’, die op het lumineuze idee kwam een zwembad aan de Dorpskade te bouwen, die in de winter dienst kon doen als ijsbaan. Burgemeester A.J. Verhoeven fronste wel even de wenkbrauwen, toen hij op 13 februari 1933 het verzoek van het bestuur van de ijsvereniging op zijn bureau kreeg. Gevraagd werd om mee te werken aan de benoeming van een commissie uit de gemeenteraad die plannen moest bestuderen voor de oprichting van een zwembassin annex ijsbaan. Dat die ijsbaan er moest komen was al enige tijd bekend, want de oude ijsbaan kon de vereniging niet langer meer inhuren. Maar het idee van het zwembad was er nu bij gekomen. Eigenlijk louter en alleen omdat voorzitter Verbakel zelf een echte zwemliefhebber was. Hij was wel van mening, dat Wateringen grote behoefte had aan een eigen zweminrichting. Want, zo verkondigde hij aan wie het maar horen wilde: ‘er is maar een klein percentage van het Nederlandse (dus ook Wateringse volk) dat kan zwemmen’. Hij hoopte dat een zwembad ertoe zou leiden, dat iedere Wateringer lid zou worden van de tegelijkertijd opgerichte vereniging De Waterman.
Er werden heel wat argumenten aangevoerd om de bouw te voorkomen, maar ze werden allemaal door de commissie weerlegd. Het was dan ook een groot succes voor Verbakel en de zijnen, dat de gemeenteraad op 14 september 1933 het voorstel om tot stichting het zwembad over te gaan met maar twee stemmen tegen aannam. Het waren vooral de werkverschaffing en de rijkssubsidie die daaraan vastzat, waardoor de tegenstanders uiteindelijk toch naar de uitvoering van het plan overhelden. De billijke prijs, die voor de aankoop van de grond – gelegen aan de Dorpskade - werd gevraagd gaf daarbij de doorslag. Toch duurde het nog een jaar voor alles door de nooit te snel malende ambtelijke molen van Den Haag was gegaan. Op 2 juni 1934 kwam de ministeriële goedkeuring af. In oktober 1934 ging de eerste spade de grond in. Het stichten van het bad zou, na een raming van ruim 12.000 toch 19.000 gulden gaan kosten, waarvan echter dertig procent door het rijk werd gesubsidieerd. Precies een jaar na de toestemming kon de gemeente Wateringen het nagenoeg gereed gekomen zwembassin annex ijsbaan aan de Dorpskade overdragen aan de zwemvereniging De Waterman.
Ook nu bestaat het zwembad nog steeds en is een van de weinige echte openluchtbaden in de omgeving. Het bad bestaat uit twee grotere bassins en één peuterbassin. Vanzelfsprekend is een 25-meter wedstrijdbad aanwezig. Aansluitend aan het wedstrijdbad is een speelbassin aanwezig, met een diepteverloop van 40 centimeter tot circa 1,10 meter. Het peuterbadje ligt duidelijk afgescheiden van de grotere en diepere bassins. Uiteraard is er ook een grote zonneweide. Bij de horecavoorziening kunnen de nodige versnaperingen worden verkregen.

De Cache

De cache is een lege bellenblaas. Hij hangt onder een brug tussen een fietspad en een woonwijk. Parkeren kan bij het zwembad De Waterman (N 52° 01.178 E 004° 16.794). In de zomermaanden staat er vaak een lekker ijscoman.

Na de Cache

Na de cache kunt u zowel bij eetcafé "de Bonte Haas" als de "Mac Donalds" even een pauze in deze cache dag lassen. Op beide locatie's is een gratis internet hotspot.
Voor de Mac Donald kunt u het beste het kleine paadje náást de Dorpskade nemen (lopend of fietsend tussenpunt N 52° 00.664 E 004° 17.794 ), met de auto dorpskade richting N 211 nemen en dan richting A 4.
Voor den Bonte Haas, dorpskade volgen richting N 211, bij de rotondes rechtdoor en vlak voor het water aan de rechterkant.

Het Podium

Team Castellum

wij-twee

i-explore

Additional Hints (Decrypt)

Crgyvat, rira baqre qr oeht xvwxra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)