Skip to content

De zes van Roderesch - Multicache Multi-cache

Hidden : 8/29/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De geocache-serie 'De zes van Roderesch' is nu alleen de multicache R1, maar de route is nog net zo mooi.


Deze route is in eerste instantie bedoeld als wandelroute omdat delen van de route niet gefietst mogen worden.
De totale route is circa 5 km en dus ook prima te doen met jonge geocachers.

Een stukje achtergrondinformatie

Het is nu nauwelijks voor te stellen, maar het gebied waardoor de wandeling voert was tot ver in de 19e eeuw een vrij woest en ontoegankelijk gebied. Het hoofddorp in de regio was Roden, bekend om zijn paardenmarkt. Aan de andere kant van de landbouwgrond (ook wel es genoemd) van Roden ontstond rond 1850 een dorpje, Roderesch. Het dorp ontleent dus zijn naam aan zijn ligging aan de es van Roden.

Het nabij gelegen streekje Alteveer was heel erg slecht bereikbaar vanuit Roden, alhoewel de afstand maar 2,5 km bedraagt. Het was 'al te ver', daar komt dus de naam Alteveer vandaan. Toch onstaan hier rond 1830 keuterboerderijtjes (eerst plaggenhutten en later kleine stenen gebouwen). Deze werden bewoond door mensen die de heide ontgonnen of het weinig vruchtbare land langs het Lieversche Diep bewerkten. Het was een karig bestaan.

Het Groote Diep of Lieversche Diep heeft tussen 1830 en nu al grote veranderingen gekend. Van oorsprong kronkelde het water door het landschap. Op een gegeven moment werd echter besloten dat het water sneller afgevoerd moest worden en dat dit bereikt zou worden door grote delen van het diep recht te trekken. Het gevolg was dat het ooit kronkelende diepje kaarsrecht door het stroomdal sneed.

Inmiddels zijn de inzichten voor wat betreft waterafvoer weer veranderd. Een kronkelende beek blijkt net zo geschikt voor de afvoer van water als een recht kanaal. Bijkomende voordelen van de vele lussen is dat het beekdal natter blijft en er dus weer nieuwe plantensoorten en vogels een kans krijgen.
In 2014 is dan ook een groot herinrichtingsplan uitgevoerd, waardoor we nu weer kunnen genieten van het slingerende Lieverse Diep in haar oorspronkelijke vorm.

Door deze herinrichting kan het zijn dat de gewijzigde situatie nog niet zichtbaar is op de kaart die je gebruikt bij het geocachen. Volg gewoon de waypoints, dan volg je de juiste route.

In het Mensingebos liggen de restanten van de Oude Vaart. In het midden van de 19e eeuw werd er voortvarend begonnen met de aanleg van dit kanaal, dat het verbindingswater moest gaan vormen tussen Assen en Groningen. Door geldgebrek moest het werk echter al snel worden gestaakt.

Bij de Oude Vaart ligt ook het zogenaamde Moltmakersstuk, het laatste restant van een groot aaneengesloten heide- en moerasgebied. Bij waypoint 7 geeft het stukje moerasgebied naast de heide wel een idee waarom de 2,5 km tussen Roden en Alteveer zo moeilijk te overbruggen was!

Veel plezier tijdens deze tocht en succes met het vinden van de caches!

Foto's? Graag! Maar geen spoilers.

Er is een parkeercoördinaat met toestemming om te parkeren!

Additional Hints (No hints available.)