Skip to content

Westlands Monopoly ~ Verkadestraat, Maasdijk Traditional Geocache

This cache has been archived.

Fam.Bunschoten: Helaas is deze cache al een aantal keer niet gevonden, daarom hebben we besloten dat deze het archief ingaat.

Voor een ieder die de bonus wil loggen: cache# 35, bonusletter = H

Heel erg bedankt voor alle leuke logjes!

Fam.Bunschoten

More
Hidden : 10/20/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache zal met ingang van 20 oktober 2011 geen onderhoud meer genieten. Logboekjes zullen nog wel vervangen worden, maar een kapotte of verdwenen cache zal in het archief belanden. De cache is beschikbaar voor overname.

De serie

Het Westlands Monopoly is gelegd door de teams Buntje & Kleine Zus. De serie bestaat in totaal uit 40 cache die allemaal een vakje van het monopolybord voorstellen. In 39 cache's is een letter aangebracht voor de bonus, vergeet deze niet te noteren.

Een overzicht van de cache's kunt u hier vinden.

Dit is de vijfendertigste van de serie.


Maasdijk


Maasdijk is een dorp met 3973 inwoners (2010), en behoorde voor de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Westlands tot de gemeente Naaldwijk.

Maasdijk is vernoemd naar de belangrijkste verkeersader die door het plaatsje loopt, de Maasdijk. Onder aan deze dijk ligt het dorp. Naast Maasdijk zijn er in de regio nog Maassluis en Maasland die de naam Maas in de naam dragen. Dit komt doordat de monding van de Maas vroeger noordelijker lag, en de rivier dus langs deze plaatsen stroomde.

In de middeleeuwen was de Maasdijk een vissersgehucht. Het gebied wat behoorde tot de 's-Gravenzandse buitengorzen werd bedijkt in 1238. Vanaf de Noldijk bij Maasland tot de Kapittelduinen bij 's-Gravenzande werd er een dijk aangelegd. Gravin Machteld en haar zoon Willem hebben de aanleg van deze dijk, meestal Maasdijk genoemd, met eigen middelen bekostigd. De Maasdijk vormde in de 13e eeuw de enige bescherming van de rivier de Maas. De bewoners waren de verplicht om vijfhonderd meter van de zeedijk te onderhouden. Vissers gingen zich er vestigen en oefenden er hun werk uit en op en rond de dijk ontstond een gehucht.

Het oudste deel van Maasdijk is het Honderdland, gelegen tussen de oude Maasdijk en de later aangelegde nieuwe dijk langs de Maas. Uit de Enqueste ende Informacie van 1494 blijkt dat in die tijd de visvangst minder belangrijk is geworden. De ondervraagden gaven aan dat de bewoners 60 koeien bezaten en zich verder aan de landbouw wijdden, wat hen weinig voorspoed gaf. Landbouw en veeteelt waren toen de voornaamste bronnen van inkomsten. Onder de bewoners was er maar één die eigen land bezat, ter grootte van één morgen. Het overige land was bezit van het klooster 'van der Lee'. Van het overige land bezat het Kapittel van Naaldwijk 8½ morgen (bijna 8 hectare) en de zusters van St. Anne van Delft één morgen.

Na de aanleg van de Nieuwe Waterweg kwam er een erts-overslaghaven (Poortershaven) in het buitendijkse gebied wat zorgde voor meer bedrijvigheid. Ook kwam er een halte van de treinverbinding van Rotterdam naar Hoek van Holland. Later, op 1 januari 1914, ging dit gebied over naar Rotterdam, toen zij een groot deel van Hoek van Holland annexeerden. Vanaf die tijd ging Maasdijk zich steeds meer richten op de tuinbouw.

Verkadestraat

Je had een dijk en een polder. Het dorp bestond tot aan het begin van de 20e eeuw nog niet. Je woonde ” aan de Maasdijk” in Naaldwijk of ’s-Gravenzande. De dichtere bewoning begon aan de noordkant van de dijk, in het Hondertland. Langs de dijk lagen enkele boerderijen. Aan de zuidkant, dus aan de kant van de rivier de Maas, slibde het land langzaam maar zeker aan. Door het aanleggen van een dijk tussen de Maasdijk en de Maas ontstond de Oranjepolder, zo genoemd, omdat Frederik Hendrik de aanleg gestimuleerd en betaald heeft. De polder zelf bleef tot 1920 in het bezit van de Domeinen.
Langzamerhand ontstond er een lintdorpje zonder duidelijk centrum. De eerste echte straat was de in 1910 aangelegde Verkadestraat, gelegen dwars op de Maasdijk. Daar bevonden zich de Gereformeerde Kerk en het postkantoor, naast enkele winkeltjes voor de dagelijkse behoeften. Pas in 1922 werd de eerste straat aan de zuidkant van de dijk aangelegd: de Willem III-straat. Dit was het begin van het huidige dorp Maasdijk. Alle straten, die daarna aangelegd werden, kregen namen van het koningshuis, al is dat tegenwoordig niet meer zo.
In 1935 werd de weg op de maasdijk verhard wat grote problemen met de bereikbaarheid opleverde. De enige busverbinding naar Naaldwijk moest worden gestaakt en men moest toen naar Naaldwijk lopen om verder te reizen.
In 2006 is er niet al te ver van de Verkadestraat een fietstunnel onder de Maasdijk gemaakt, een lang gekoesterde wens van de bewoners van die kant van de maasdijk. Om de waterkerende werking van de maasdijk niet kwijt te raken zijn er een aantal schotten die in nootgevallen de tunnel kunnen afsluiten. Deze moeten dan met een kraan in de gleuven worden getild.

rolstoelgebruikers

Helaas is de petling voor mensen die wat moeilijk ter been zijn niet te zelfstandig te pakken. Zij mogen de cache loggen als ze op de foto gaan ter hoogte van de voormalige kerk langs de maasdijk (zie foto bij bovenste stukje).

De cache

De cache is een carotte pot. Om hem te vinden gebruik je gewoon je ogen, en dan zie je vanzelf iets. Let op er is water in de buurt.

Het Podium

DeSunny's

Team Castellum

brouwertjes

Additional Hints (No hints available.)