Skip to content

Westlands Monopoly ~ kralingerpad, De Lier Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 10/20/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



De serie

Het Westlands Monopoly is gelegd door de teams Buntje &
Kleine Zus
. De serie bestaat in totaal uit 40 cache die
allemaal een vakje van het monopolybord voorstellen. In 39 cache's
is een letter aangebracht voor de bonus, vergeet deze niet te
noteren.

Een overzicht van de cache's kunt u hier vinden.

Dit is de achtentwintigste cache.

De Lier

De Lier is een plaats in de provincie Zuid-Holland. Tot 1 januari 2004 was De Lier een zelfstandige gemeente, maar door de gemeentelijke herindeling ging deze op in de gemeente Westland samen met de gemeenten Monster, Naaldwijk, 's-Gravenzande en Wateringen.
Voor De Lier, gelegen in de streek Het Westland, is de glastuinbouw de grootste economische motor.
De naam De Lier komt van het riviertje De Lee, dit heette vroeger Lier of Liora wat de heldere betekent. De Lee loopt door het centrum en is kenmerkend voor het dorp.
Wanneer De Lier voor het eerst bewoond werd, is niet precies te zeggen. Wel blijkt uit bodemvondsten uit de omgeving, dat het gebied al ver voor de Romeinse tijd bewoond werd. Dit, terwijl het gebied moerassig was en op weinig plekken bewoonbaar. Het gebied kon zich in de loop van tijd ontwikkelen door de aanleg van eenvoudige dijkjes. Hierdoor werd het mogelijk om graan te verbouwen. De Lier werd voor het eerst genoemd in 1201 in een oorkonde van de graaf van Holland.
Doordat het landbouwgebied te drassig werd voor het verbouwen van graan, gingen de boeren over op de vlasteelt. Tot ver in de 19e eeuw werd er in De Lier vlas verbouwd. Toen het vlas nog handenwerk was, werd er aardig mee verdiend. Dit hield op met de komst van machines en verdween daardoor compleet. Hierdoor ging men over op de tuinbouw en met name op de teelt van aardappelen en spruiten. Later gingen de tuinders over op het telen van groente en fruit onder glas. Eerst nog onder platglas, later in kassen. In het begin van de twintigste eeuw beleefde de Westlandse druif zo zijn glorietijd.

Kralingerpad

Wie weet nog waar het over gaat, als we het over het tellen van pijpen in het Westland hebben? Het waren schoorstenen, waarvan sommige welvarende tuinders er meer op hun tuinbouwbedrijf hadden staan dan anderen. Het ging om kolen- of oliestookinstallaties, waarmee de tuinbouwproducten werden verwarmd en waardoor men eerder met die producten op de veiling kon zijn dan een ander, met de koude teelt. Ook was het hiermee mogelijk om gewassen te telen die het hier anders niet redden.
Deze schoorstenen die nodig waren voor het afvoeren van de rook van de stookinstallaties werden overbodig na het overschakelen op aardgas. Gas was schoner, wat vooral telde in het westland, met zijn talrijke kassen. Door de grote luchtvervuiling eind jaren 60 was het bijna onmogelijk om witte bloemen te telen. Tevens was het veel makkelijker voor de tuinders, die hoefden geen olie meer te laten aanvoeren en op te slaan. Het aardgas werd hen spotgoedkoop aangeboden, de aansluiting was gesubsidieerd en de ombouw van cv-ketels was gratis. Daarom stapten tuinders massaal over. In 1970 gebruikten 600 zogenoemde ‘grootverbruikers' 100 miljoen kubieke meter aardgas. Eind jaren zeventig stookte al 95 procent van de glastuinders hun kassen op aardgas: 6.700 grootverbruikers (3,1 miljard kubieke meter) en 2.800 kleinverbruikers (250 miljoen kubieke meter).
Hier langs het kralingerpad, vroeger een verbinding van de WSM (zie stations uit deze serie), en nu een fietspad, staat een oude fabrieksschoorsteen. Deze schoorsteen is een gemeentelijk monument, die mede gebouwd is door de schoonvader van een van de leggers.

De cache

De cache is vervangen door een micro. Weer netjes in het hoekje terugdoen a.u.b.

Het Podium

geonauten

Team Castellum

brouwertjes

Additional Hints (No hints available.)